onsdag 30 juni 2010

Baka, baka liten kaka..

Idag var det regnigt och grått något som hemmet blev glad över, efter att ha njutit av soliga dagar så inser man att hemmet börjar förfalla så smått...så idag dammsögs det och skurades golv..t.o.m tonåringarna fick fart! båda städade sina rum helt frivilligt och på eget initiativ...vad vill de ha av mig egentligen? :-D
Nu är hallen färdigmålad så imorgon ska jag spika tillbaka alla lister...får hoppas att det går vägen, maken som är perfektionist brukar inte vara så vådligt impad av mina hantverkarfasoner..men nån gång ska jag väl bli bättre?
Jag började iallafall dagen med att baka bullar med 2 olika fyllningar, den ena degen fick kokos och limefyllning och den andra "gottegrottorna" fick mandelmassa,hallonsylt och smör...de blev goda bägge två, men jag som är galen i kokos fastnade för limebullarna...när ugnen ändå var igång så passade jag på att baka maränger med mörk choklad som det var lite kaffesmak i.
Efter allt bak (läs diskberg) så blev det en snabblunch...eller min latlunch, havregrynsgröt och ett gäng mackor...tack o lov så gillar alla barnen havregrynsgröt!
På eftermiddagen så kom svärmis över med ett och ett halvt kilo färs...så då kunde jag inte göra latmiddag också, utan då blev det järpar med sambal oelek, mozzarella och en herrans massa kryddor...till det så bidde det färskpotatis och sås.
Färskpotatisen var ju galet billig...jag köpte på en ica affär inne i stan för 1 öre kilot!
Annars så har dagen bara runnit iväg och jag har en massa att hinna med imorgon så inatt hoppas jag på mera sömn än de tre timmar jag fick inatt ;)
Ja just det! imorgon ska jag lägga schema...scheeema! det är första gången på 6 1/2 år..nu tar man klivet ut i vuxenvärlden igen och troligtvis så kommer jag att ständigt titta bakom mig efter barnen...de små som jag har vant mig vid att ha runt mig :)

måndag 28 juni 2010

Äntligen är dagen snart slut..

Det som kan gå fel har gått fel idag...3 timmar innan makens inskrivning ringer de från sjukan och meddelar att operationen skjuts upp 2 veckor pga hög arbetsbelastning...rullgardinen åkte ner direkt! humöret likaså, vilket smittade nästan hela familjen..
Våra storslagna planer slogs omkull i en handvändning...och vi valde att avbryta vårt intresse för gården, hade operationen blivit gjord nu så hade vi en rimlig chans att bjuda på den...men nu vågar vi inte chansa, man får väl tänka som så att det inte var meningen att vi skulle ha den..vem vet, kanske en ännu bättre finns runt hörnet?
Dessutom ska nu maken som skulle varit på sjukhus i sammanlagt 3-4 dagar nu helt plötsligt förvisas till dagvården, skrivs in på morgonen...opereras...skrivs ut på eftermiddagen.
Snacka om att lägga allt ansvar på anhöriga...undrar hur han kommer att må när han då kommer hem...trist nog hamnar det just i min dalavecka...en av de två veckor som jag skulle vara i dalarna med de 4 små och ha loppis...nu kan jag inte lämna honom hemma utan vi får njuta av Rättvik en vecka istället för två.
Nu är det inte synd om mig eller barnen...men det är ruskigt synd om maken och vi lider alla med honom, att ha ont dygnet runt tär nåt alldeles förskräckligt.
Men som jag brukar säga...det som inte dödar, det härdar..och tänk så härdade vi är nu :)
Imorgon blir en bättre dag, det känner jag på mig!

söndag 27 juni 2010

Bortskämda pipen

Theodor är en riktig linslus...det är så svårt att ta en vettig bild på pojkbusen, antingen flinar han värsta flinet eller så ska han stå nära kameran...men söt är han!
Vår fina Saga som kan tjata hål i huvudet på vem som helst med sina frågor...helt allvarligt så har jag aldrig varit med om frågvisare unge...hon kommer att bli nåt stort :)

Dagen började med en skvätt regn för att sedan skina upp och bli kanonväder! synd att det inte kom mera regn...nu måste jag vattna rejält ute imorgon ändå, det är torrt som fnöske i mina odlingar..efter lunchen så tog vi saft o rulltårta och for ut till gården igen för att tonåringarna skulle få vara med och titta, vi hade det urmysigt och drömde oss bort..
Väl hemma igen så grejsade vi med allt och inget för att sedan grilla kyckling igen...två dagar efter varandra bara för att det är så himla gott! till det så gjorde jag potatis,morötter,kålrot och palsternacka (eller pallenacka som ungarna säger..) i ugn med olja och en massa kryddor.
Till det så hade vi sallad och sås gjord på turkisk lättyogurt med sambal,sweet chili och hackad jalapeno..plus lite kryddor, jag tog även mango chutney hot till...och de som sällan träffar mig och tycker att jag blitt så smal så de säger "men äter du ingenting?" de hade gärna fått kommit och kollat in mina portioner :-D jag äter mest i hela familjen..jag äter mycket och ofta men jag tränar därefter också...att späka mig och knapra salladsblad eller pulverskit är inte min grej alls..
På kvällen målade jag en sväng i ena hallen...och maken kom förbi innan han lade sig och sa "det här blir ju bra"...jag undrade en stilla stund om han gått o blitt konstig? jag bra på att måla? haha...jag ska skratta ända tills imorgon :)
Vår lilla kyckling som heter just lilla kycklingen har idag fått det nya namnet pipen...han eller hon är så bortskämd! jag kokar ägg och hackar gulan ihop med lite filmjölk och ger 1-2 gånger om dagen, sedan får han foder som jag hamrar sönder till pulver...och nåde mig om inte maten kommer pronto om det tatt slut..då piper han och hoppar det högsta han kan för att göra sin röst hörd...och vilken pipa sedan ;) bortskämd är bara förnamnet..

fredag 25 juni 2010

Midsommarafton

Denna midsommarafton har varit annorlunda mot tidigare år, på fler än ett sätt...första året som vi firat ensamma, bara familjen alltså..vi brukar alltid fira med några nära släktingar, men i år så kunde vi inte följa med till dalarna.
Och eftersom maken är så dålig så kunde han inte följa med på något alls...så på förmiddagen bakade vi nya maränger, de som gjordes igår kväll har provsmakats upp :-D
Sedan lades kycklingen i marinad...ja alltså inte vår lilla utan köpekyckling! den traditionella ministången sattes upp på gräsmattan.
Jag och alla 6 barnen åkte upp till bygdegården och firade, alla barnen var finklädda och glada! det togs lotter och kastades bollar, fikades och hade det gott!
Efter nästan 2 timmar så var vi alla trötta...främst efter att ha jagat Theodor...han skulle prompt in vid blåsrörsgrejset så då tog vi och packade ihop oss.
Väl hemma så fixade Rebekka en jättegod sallad, jag tände grillen och skrubbade färskpotatis...sedan sprangs det mellan grill och öppning av sillburkar :)
Vi mumsade och åt allihopa så vi var tvungna att vänta lite med efterrätten...som blev mördegsformar fyllda med vaniljvisp och kesella m vanilj...sedan lite halvfrusna jordgubbar,kiwi och maränger på det...mums!
Dagen har bara försvunnit...känns som jag gjort allt och ingenting? på kvällen efter att ha nattat barn så började jag ta bort alla lister i lilla hallen utanför vårat sovrum, imorgon tänkte jag måla där...jag hoppas (eller...mest maken faktiskt..) att mina målarkunskaper har bättrat på sig sedan sist :)
Våra äldsta är världens finaste, de är så himla gulliga mot sina bitvis jobbiga småsyskon...när de hör att mamma börjar bli lite örontrött efter att ha lyssnat på tusen miljoner "varför då mamma?" så tar de ibland ner sina syskon på rummen...idag var det tjatmostern Sagas tur.
Julia pysslade om henne, hon fick naglarna målade och läppglans! en gladare 4-åring får man leta efter...och efter att mammas öron fått vila några minuter så blir hon glad igen!
Jag blir aldrig trött på mina barn, inte på riktigt alltså...däremot så blir mina öron trötta, fast egentligen så är det bara det ena :-D jag har tinnitus och efter utredningar så visar det att jag har ett hinder på hörselnerven som medför en hörselnedsättning och denna plus örontjutet gör att att jag blir väldigt trött om det varit stressigt eller många ljudintryck...jag blir då lite lättirriterad tyvärr..men får jag bara lägga mig på sängen med kuddar runt huvudet eller öronproppar i 15-20 minuter så släpper det värsta! och då är tonåringar världsbäst! de brukar då och då ta vildingarna en halvtimme så mamma får vila öronen :)
Jag har vant mig vid att höra lite halvtaskigt fast ibland är det lite jobbigt när man sagt "va?" tre gånger...framför allt jobbigt är det för min omgivning som måste säga allt flera gånger mellan varven..men jag är en jäkel på att baka bullar så det får uppväga mina värdelösa öron :)

Drömgården

Den har jag hittat...drömmen om en gård lever fortfarande, starkare nu än förr...och när jag nu såg en ganska anspråkslös gård till salu så var jag bara tvungen att åka och titta.
Vi åkte dit och tittade lite utanför...den vill ha mig! och herrejösses vad jag vill ha den..var bara tvungen att ringa mäklaren för en närmare titt, så igår var vi och tittade igen...den var jag, och jag var den...fick en sån där barnsligt naiv känsla "villhavillhavillha".
I normala fall så skulle det ordna sig utan problem...men nu med makens operation på måndag så kom det mer än olägligt :( förbannade rygg!
Och jag som har tummen mitt i handen kan inte fixa allt själv här hemma som måste göras innan försäljning...så finns det någon därute med en 2-300.000 kr som ligger och skräpar så finns jag :) då skulle vi klara dubbelt boende de månader som behövs och samtidigt ta in hjälp att göra färdigt allt här hemma...i gengäld så kan jag baka bullar för en livstidsranson :-D
Jag måste vrida och vända på det här och se om det finns någon som helst chans...för just denna chans kommer inte igen...andra chanser ja...men inte denna.
Idag ska vi fira midsommar, resa ministång och äta gott...en tur till bygdegården blir det också :) får se om maken orkar åka med...han är sämre än sämst eftersom han tvingats sluta med vissa mediciner innan operation, nu viker sig benen på honom...han lider..och vi lider med honom :( men med gården skulle det bli bra,fint va? ;)

torsdag 24 juni 2010

Och så tog allt slut..

De sista 4 äggen pep det från igår som sjutton...den dag de borde börja kläckas...idag var det tyst och stilla.
Så jag gjorde vattentestet på dem...inget rörde sig, så jag öppnade alla äggen, det första var en svart kyckling, dock ej fullt utvecklad.
Men de tre sista var helt underbart vackra silvergråa, perfekta små kycklingar...de snubblade på mållinjen, skalet var för hårt att få upp.
Nu är äggkläckaren avstängd och hjärtat blev lite tommare :( fy så sorgligt, även om vi visste att just Isbar var såhär...så nu är vi vansinnigt rädda om "lilla kycklingen" enda av drygt 20 ägg som klarade sig!
Men mitt i allt sorgliga så har det varit en bra lärdom för barnen, de har fått varit med när vi öppnat alla äggen så de har fått se hela utvecklingsstadiet på kycklingar, vissa har ju bara varit pyttesmå foster när de har dött.
Annars så har dagen varit bra, jag har bakat glögglimpor och det har doftat jul här! just glögglimporna föll de äldsta i smaken...de älskade brödet :)
Och idag flyttade pappa hit, ja inte min då...utan en tupp vid namn pappa! en kompis hade av misstag fått en tupp och ville bli av med den..och det är ju en silkestupp så han passade i vår flock...det tyckte dock inte de andra pullorna...herrejösses vilket liv det blev! hönorna blev sura och gick in...men nu på kvällen verkar de ha accepterat sin nya rumskompis, som är riktigt snygg! nu är det dags att crosstraina lite så man kan njuta av all sill och färskpotatis imorgon! tänkte baka en tårta också...om lusten faller på :)

tisdag 22 juni 2010

Vilken dag...

Dagen började med en rivstart som vanligt, min började inte så bra eftersom knäckebrödet var slut! jag som bara måste ha en tre-fyra knäckisar på morgonen...men det blev två frukostar istället...först yogurt med kokosmusli och nån timme senare havregrynsgröt m mjölk och en mjuk macka.
Vid 8-tiden blev det plötsligt tyst och mörkt...strömavbrott!! hilfe...våra sista ägg i kläckaren hamnade plötsligt risigt till...ringde direkt till vattenfall som rapade upp sitt standardsvar "felsökning pågår...vi kan inte ge någon tid" efter bara 10 minuter var temperaturen nere på 34,6 grader.
Raskt öppnade jag kläckaren och la försiktigt ner äggen i BH´n , letade reda på en räddningsfilt och virade runt mig, sedan en fleecefilt på det och ett duntäcke..mellan bröna la jag en termometer för att kolla så att de hade rätt temperatur, mellan varven fick jag fukta äggen för att de inte skulle bli torra.
Det var mysigt första timmen...efter två timmar var jag mer än less på att vara ruvare :-D men sedan kom strömmen igen! halleluja...men jag fick vänta 20 minuter till innan kläckaren var uppe i rätt temperatur.
Gjorde vattentestet innan jag lade tillbaka dem, och det var liv i tre av äggen...det fjärde var tveksamt redan innan så jag hade inte räknat med något annat.
Sedan gick ett par bra timmar med barn o sol...jag kokade färskpotatis m dill och hade anjovis, grillade kycklingfileer och hade sallad till...mumma!
Då kom nästa dråpslag...lilla "Viktoria", den kyckling som kläcktes sist och var minst började plötsligt klaga högljutt och vingla...allt var över på nån timma.
Jag och barnen hade en begravning då vi sjöng gullefjun och vem kan segla för utan vind...några av barnen grät en skvätt, så nu är lilla kycklingen ensam och ledsen...åhh vad jag hoppas på att någon av de andra äggen klarar sig! just Isbar är väldigt svåra att kläcka då de har så hårt skal att många inte kan ta sig ut, så de snubblar på målsnöret liksom..
Men nu är det bara att ta nya tag...dagens bästa är att Lilly lärt sig att pussas på ett otroligt gulligt vis, hon kniper med läpparna och säger "mmmm" hur gulligt som helst!

söndag 20 juni 2010

Gullefjun!

Så här såg det ut när nummer två kläcktes, Ronja stod klistrad framför kläckaren medans det pågick :)
Och ut kom en ful liten varelse, kladdig o kletig...nummer ett döptes av Ronja till "lilla kycklingen" och denna lilla fuling döptes till Viktoria...men den blev ruggigt söt efter att det hade torkat!

De blev sedan överflyttade till kycklinglådan med värmelampa, båda två är väldigt pigga och hur söta som helst...Ronja är övertygad om att de tror att hon är mamman då Ronja var den första de såg...och så kanske det är :-D


Jag bakade hamburgerbröd m graham,vetemjöl special och lite dinkel på förmiddagen mellan födslarna...och på eftermiddagen avnjöts bröden med nötburgare,röd lök, tomater,sallad, saltgurka,dressing,ost,bacon och den märkliga grejsen alfaalfa groddar....bara för att jag är galen i groddar! det var hur mumsigt som helst så det gick ner ett par... annars innehöll dagen crosstrainer,en tvätt from hell...och storhandling inför morgondagens tävling då jag ska laga mat och fixa fika åt 115 pers...det blev några vagnar på maxi...och som vanligt var jag kvar tills de ropade ut att affären skulle stänga 5 minuter senare :)



lördag 19 juni 2010

Inatt föddes den första!

Den första ursöta lilla kycklingen föddes inatt i vår egenbyggda äggkläckningsmaskin :) jag sov på soffan för att inte missa...men det gjorde jag...väcktes av Ronja som var helt överlycklig, hon hade hört pipen och gått upp vid 4.20!
Nu är nästa ägg på gång...bilder kommer senare! ps....sa jag att den var ursöt? :-D

fredag 18 juni 2010

Tårtkalas!

Dagen började dock stressigt...åkte med 5 av barnen och storhandlade, 2 fulla vagnar blev det...väl ute i bilen frågar en av de äldre när Ronja ska vara på avslutningen? klockan ett svarar jag och slänger ett öga på klockan...hilfe! tjugo minuter i ett! och vi har 1,5 mil hem och Ronja ska byta om...full fart hem, mer eller mindre slänger ur barn och kassar!
Ronja får byta om snabbare än stålmannen och iväg igen, kommer bara 5 minuter sent...ett rent under! och jag far hem igen och byter om själv, eller ja...jag rollar lite under armarna och drar på en ny (renare..) tröja och far iväg till kyrkan..
Lilly smaskar tårta hos farmor som fyller idag! vad ger man en som redan har allt (och lite till)? det fick bli en blomma, en burk med hembakta bullar och ett "presentkort" på en tacomiddag inne hos oss :)

På avslutningen så åt vi en massa goda tårtor, det var svårt att välja bland alla...



Inne i kyrkan flög plötsligt 2 svalor in och gjorde självaste Jesus sällskap däruppe, de gillade kanske barnens sång?
Senare så gjorde jag sushi, barnen fick dock annat...och på det ännu mera tårta då hos svärmis..och barnen fick återigen träffa sin nya kusin, som är vansinnigt söt! åh fy vad det rycker i bebistarmen..är det någon med kolikbarn så låna gärna ut ungen till mig så att jag slutar vara sugen :-D


torsdag 17 juni 2010

Nyföddingar!

Idag har vi varit och hälsat på barnens nya kusin, en liten Matilda! hur söt som helst...och jag borde verkligen...verkligen hålla mig borta från sånna där små skrynkliga knyten...man blir ju så sugen! jag önskar nästan att lillan hade skrikit hela tiden när vi var där så jag skulle blitt lite avskräckt, men nä då...hon låg snällt o fint o sov.
Här får vi istället förhoppningsvis bevittna en "födsel" imorgon då det börjar bli dags för äggen att kläckas!
Från början så skulle vi ha ca 25 ägg, men några förolyckades på posten...sedan slöade posten till och äggen blev liggandes flera dagar där...så ett gäng ägg hade blivit förstörda.
Nu är det 12-13 ägg kvar som vi har lyst och sett rörelser i så nu är det bara att hålla tummarna!
I helgen ska det jobbas på skyttetävling igen så nu gäller det att klura på vad man ska laga för mat till ca 115 pers...och nu har jag bara dalaloppis och äggkläck i huvudet så maten får vänta :)
Annars så har dagen varit bra, har tagit ner de sista kartongerna från vinden för att leta efter mer loppissaker, och naturligtvis fastnade jag i en till fotokartong...märkligt hur man kunde tycka att man var så snygg när man var sisådär 18-20 bast när man egentligen var ganska så ful? nu när man börjar bli äldre handlar det inte så mycket om att vara snygg längre utan att hålla krämporna borta :-D ställde mig på vågen idag...trots att jag har börjat äta mer på kvällarna och även ätit fikabröd o glass så fortsätter viktnedgången, mot min vilja sjukt nog...vägde bara 50 kilo idag! för lite till mina 1,64 enligt mig...började skratta när jag såg mig själv i spegeln i bara underkläder, från fläskfia till benrangel på bara några månader...jag verkar ha fått full fräs på ämnesomsättningen rent ut sagt..

onsdag 16 juni 2010

Hemma igen!

Efter några dagar i Dalarna tillsammans med de fyra små så är vi hemma igen...eftersom jag ska på möte imorgon så blev det hemfärd.
Vi hade det helt fantastiskt skönt! livet är så enkelt utan en telefon som ständigt ringer...och ingen dator, livet blir avskalat och lätt...bara laga mat, diska en skvätt och tvätta...barnen lekte hela dagarna och på kvällarna tände jag kaminen och sedan la vi madrasser framför brasan och läste böcker...barnens sovtider blev ju helt galna, men då jag var själv vuxen så var deras sällskap skönt att ha på kvällarna..
Vi städade ur huset där vi ska ha loppis och gjorde jättefint! nu väntar några dagar hemma med en massa inbokat, trädgården måste skötas om...men vi åker nog snart upp igen, denna gång med kamera!
Tyvärr så blir nog maken hemma nästa gång också då han äntligen fått operationstid!

lördag 12 juni 2010

Kakbak och filmkväll!

Idag blåste det snålt och regnet piskade mot rutorna på förmiddagen så det blev till att baka lite igen, jästen hade dock mage att ta slut så det blev kakor..inte fy skam det heller :)
Vi gjorde två sorter, muslikakor och kolakakor med saffran, jag hittade en ensam liten saffranspåse från i julas som mortlades med lite rom sedan gjorde jag som en vanlig smet till skurna kolakakor...de blev helt underbart goda! jag älskar ju saffran så det blir nog nån sån kaka ikväll..
Igår hade vi familjekväll med tonåringarna, då får inga små vara med...så de nattades först och sedan plockade vi fram jordgubbar,körsbär,ananas,vindruvor,nektariner och pina colada glass...en icaaffär i stan har ofta tio-kronors saker...och nu var det vindruvor,ananas som var veckans varor...perfekt för oss :) och de har alltid ett tillfälligt parti billig men god glass för 10-14 kr litern...många gånger är det någon god Italiensk glass, denna gång var det just pina colada.
Filmen var superbra och kvällen var så trevlig med en massa gott och tända ljus så vi gör om kvällen idag..fast med en ny film då :)
Imorgon packar jag in de fyra små och åker en sväng till Dalarna....dessvärre har jag inte packat en endaste pinal...så jag vet vad jag får fixa imorgon bitti.

fredag 11 juni 2010

Sommarlov!

Idag gick våra äldsta ut åttan och första åk i gymnasiet, båda med finfina betyg så mamma är ruskigt glad och stolt!
Så ikväll ska vi fira att sommarlovet är här med att frossa i en massa goda frukter och mörk choklad :) sedan kanske en nybakt bulle slinker ner mellan nyttigheterna? vi svängde in på väst också och hyrde en rulle, så ikväll blir det filmtajm med teensen när de fyra små sover...men det är väl bäst att trampa trainer ett tag först så man kan njuta riktigt av alla bullar :-D
Idag blev det ett gäng bullar med kokos/kanel/socker/smör fyllning och en maaaaassa kardemumma såklart, ett nytt experimentbröd blev det också..
Denna gång hade jag grahamsmjöl,dinkel ,vetemjöl special...och 2 ägg och lite olivolja i degen...som smaksättning blev det hackade valnötter,pumpafrön och hackade torkade aprikoser..brödet blev stort o luftigt.
Idag känns det läskigt nära att jag ska börja jobba igen...det ska bli superkul men samtidigt lite läskigt att plötsligt lämna 4 barn på förskola och skolan! det kommer att kännas så konstigt att inte ha fyra små runt benen på dagarna längre..


torsdag 10 juni 2010

Trött,förvirrad men glad :)

En snabb sammanfattning av mig just nu, de senaste nätterna har Lilly sovit uselt då det är tänder på gång...så spjälsängen står i vardagsrummet för tillfället och 3-4 timmars sömn på soffan gör inte mycket för skönheten :-D
Just nu pågår operation vingdsröj härhemma eftersom vi tänkte ha loppis i dalarna så tänkte jag gå igenom alla mina kartonger som bökades upp där när jag flyttade hit, idag hittades lådan med alla foton i! så den kartongen tog halva kvällen :)
Imorgon är det äntligen skolavslutning! så då ska jag fixa något extra gott att äta på kvällen och vara lycklig över att kunna njuta av de äldsta hela sommaren, eller ja...inte hela då...de har ju mage att åka till Thailand i 3 veckor med sin pappa och hans sambo utan mig! vafalls? vaffå blev inte jag bjuden?
Nu väntar lite mera trix o fix innan man får vicka omkull i soffan.

måndag 7 juni 2010

Vem behöver loppis?

När man bara behöver rensa vindsförrådet :-D jag var uppe på den ena vinden för att rensa bland alla kartonger, och hittade en massa fynd...mina gamla saker som legat där sedan jag flyttade ut hit på landet för sisådär 8 år sedan.
Det var den gamla skinnhunden som jag fått av farmor o farfar...tjusiga gamla 70-tals fat från farmor...åh så många minnen som kom tillbaka.
Eftersom vi hade storkalas idag för vår 15-åring så bakades det halva dagen så det fick bli en snabblunch innan vi gick ut och klippte gräsmattan, lunchen blev havregrynsgröt m blåbärssylt från jämtland (har tur som får sylt varje år av mina föräldrar)...Theodor äääälskar det :)
Ett gäng mackor till det med salami så var vi nöjda.

Julia såg först inte att hennes reggaetårta var formad som ett J...hon trodde att den var formad som en falukorv...inget bra betyg åt mamma alltså :-D
Men till tårtan gick det åt en massa ägg...totalt 16 tror jag att det blev...först bakade jag tre olika bottnar, en med choklad, en med citronsmak och en "vanlig".
Fyllningarna blev blåbär från jämtland igen ;) blandat med grädde,sedan egenkokt vaniljkräm...tusen gånger godare än köpt! jag kokade mjölk,socker,äggulor,potatismjöl och en skårad vaniljstång tills den tjocknade...mumma!
Och det sista lagret blev mera vaniljkräm blandat med lite grädde,riven vit choklad och en burk lemon curd...tårtan blev full av smaker :)
Den röda marsipanen råkade dock illa ut när den skulle läggas på...men vad gör det när den var god? :)


lördag 5 juni 2010

Brödbak och nostalgi!

Idag är maken och farfar borta hela dagen så då bestämde vi att vi skulle bjuda farmor på picnic på gräsmattan...men då måste vi baka lite först :) så det blev salta kex med havre och pumpafrön..
Och matbrödet var ju slut...så jag skulle göra några dinkellimpor...men jag var tidsoptimist och insåg att lunchen skulle bli sen om jag skulle fortsätta knåda, så jag hällde ut degen på en plåt istället...och den blev supergod! jag hade i torkad frukt,havre,dinkel,vatten,jäst,solroskärnor och pumpakärnor..och lite salt,sirap och kokos så det blev ett bröd som man inte behöver ha varken smör eller pålägg på :)


Hittade detta gamla kortet när jag letade efter en grej idag...känns som om det var ett annat liv och det var det ju också på sitt sätt...jag tävlade under flera år i mountainbike crosscountry...det var så fantastiskt kul! men det kostade mycket också...inte pengamässigt eftersom jag hade sponsorkontrakt, men socialt...träna minst 2-4 timmar 6-7 dagar i vecka och samtidigt jobba och två småbarn...somrarna försvann eftersom det var tävlingar var och varannan helg.
Att alltid vara borta och att bli så ego som jag blev kostade på...seperationen från barnens far blev ett faktum, och det ironiska i det hela är att när vi delat på oss (bl.a för att jag jämt var borta) var att jag tvingades sluta tävla.
Kroppen klappade ihop av överträning, 45 kilo lätt...högt blodtryck,hög vilopuls,stora hormonrubbningar och ständigt halsont fick min läkare att omdelbart sjukskriva mig och totalt träningsförbud minst 2 månader...efter det så orkade jag inte ta upp kampen igen om att bli den bästa långloppstjejen...men jag kom totaltrea i svenska långloppscupen det sista året..något jag får minnas nu med stolthet och glädje.
Men då...när jag insåg att jag inte kunde tävla mera så fälldes många...många tårar.

fredag 4 juni 2010

Skit till ungarna och bra till mamma?

Jag följer några bloggar och andra kollar jag lite sporadiskt på...en av de jag kollar på nån gång ibland är en mamma som har ett helt gäng ungar precis som jag :)
Dessa föräldrar är väldigt måna om sitt utseende och sina kroppar, tränar hårt båda två och äter efter vissa regler...det ska vara "ren mat" lagad från grunden, mycket lax och kött med sallader och bönor medans barnen får (enligt mig) skräpmat...minst ett par gånger i veckan så är det "jag gjorde ugnsbakad lax m tillbehör och barnen fick från mc" varför gör man så?
När det sedan varvas med "barnen är mitt allt" så blir det lite dubbelbottnat liksom...
Hade hela familjen käkat donkenmat ett par gånger i veckan...fine det är deras val helt och hållet...men när man som förälder skyr all skräpmat men ändå ger det till sina barn? nej då är något snett...
Att man äter donkenmat,färdigfabrikat och allt sånt då och då är helt ok, när man jobbar och stressar och har småbarn så är det en ren överlevnadsstrategi :-D
Men att ge barnen skräpmat flera dagar i veckan? när man dessutom är hemma med barn?
Jag tror mer på att alla äter samma mat, eller man kan ju ta det som finns på bordet...men att stå och laga flera olika rätter för att passa? det låter jobbigt...och jäkligt tråkigt.
En dag läste jag i samma blogg att det lagades 3 olika rätter för att passa alla dieter...och sedan köptes det från donken och kina för att föda resten av familjen?
Då förstår jag att man tappar en del av glädjen i att laga mat...vi tar också hem mat från nån kinakrog eller thai nån gång typ var fjärde månad, gott men inget jag skulle vilja äta varje vecka..vi käkar också halvfabrikat och helfabrikat nån gång mellan varven...men varje vecka? varje dag? urk...idag blir det dock från grunden...eller? jag slaktade ju inte kon själv :-D men jag har bakat hamburgerbröd till kvällens middag...grillade hemguckade hamburgare med en massa gott till :)
Vill poängtera att skräpmat är ok ibland...och jag är ju hemma så visst har jag mera tid att baka och laga mat, det är själva grejen att göra bra mat till sig själv och servera de växande barnen hundbajs jag vänder mig emot.

torsdag 3 juni 2010

2 barn rena semestern!

Först måste jag bara berätta att gårdagens rabarberfest blev succe! vi var 6 vuxna och 5 barn och det blev en salladsbädd med blandad sallad och lite mache,skivade tomater,skivad mozzarella,röd lök och en vinegrette på dijon som bas...och sedan gjorde jag "rosor" av lufttorkad skinka,hembakade salta kex och chutney....varmrätten var rabarberkyckling och potatis med en massa sambal oelek...efterrätten blev rabarberglass gjord på hårt vispad vaniljvisp,vaniljyougurt delikatess och rabarbersylt.. och på det en klick sylt...allt sköljdes naturligtvis ner med rabarbersaft, vad annars? :)
Det var hur trevligt som helst och vädret kunde ju inte vara mycket bättre...idag har jag rensat ogräs men det känns som tistlar och brännässlor vinner...
På eftermiddagen var Ronja och Saga hos en kompis och jag upptäckte hur superlugnt det blev med bara två barn hemma! herrejössanes så mycket jag skulle hinna om de tre större gick på förskola om dagarna med bara Lilly hemma! men?...näää jag älskar att ha dem hemma och snart hamnar de ändå i förskole/skola karusellen....
Nu var bara barnen borta dryga timmen...men då fick jag sitta och läsa UNT i solen medans de små badade badbalja brevid...underbart!
Just nu längtar jag sjukt mycket till att åka till dalarna där vi ska ha lite loppis, men en tonåring fyller imorgon..och på måndag kommer mina föräldrar på en blixtvisit...så dalarna får vänta lite till.
Nu ska trötta barn duschas och nattas och sedan blir det crosstrainer och ica maxi :)

tisdag 1 juni 2010

Rabarber till tusen

Jag och Ronja håller på att ladda för fullt för våran rabarberfest som hon har beställt :) nu har vi kokat saft och gjort både marmelad,sylt och chutney...chutneyn doftade ljuvligt när den kokades..jag hade i rabarber,röd lök,vitvinsvinäger,curry,kryddpeppar,kanel,ingefära och salt.
Imorgon går rabarbermiddagen av stapeln, det blir lite grönt,lufttorkad skinka och hemmagjorda kex m chutney till förrätt...rabarberkyckling till varmrätt och troligtvis hemmagjord rabarberglass m varm rabarbersylt till efterrätt...mycket rabarber blir det..
Har varit effektiv på morgonen, torkat av överskåp i köket,torkat hyllor och tvättat...så nu ska jag och barnen ut i värmen och gosa med hönorna (eller jag ska ha det eminenta uppdraget att mocka hönsskit)