måndag 31 maj 2010

Och så kom värmen igen!

Dagen började med ett bullbak och efter denna gång så kommer jag aldrig att baka bullar på det viset igen som jag alltid gjort...med två jäsningar...nu degade jag ihop allt och formade bullarna så fick de jäsa 1,5 timme och sedan grädda..klart! så smidigt :)
Lilly var aningens sliten efter allt bakande...så hon somnade med en lunchtugga i handen..efter det så var vi ute nästan hela dagen, plockade nästan all återstående rabarber eftersom 6-åringen bestämt att vi ska ha rabarberfest! så nu ska det kokas saft ikväll och sylt...imorgon ska vi göra förrätt,varmrätt och efterrätt och det ska vara rabarber i allt!
Nepp nu ska doftrankan in i duschen och sedan iväg på möte..

söndag 30 maj 2010

Oj vad tiden går!

Idag på självaste mors dag så möttes jag i köket kl 5.20 av en lapp där det stod "Grattis på morsdag"! och ett par färdigbredda mackor med leverpastej och saltgurka! just då fylldes mammahjärtat av en massa kärlek!
Fatta att en av mina tonåringar som normalt sett vaknar vid 10-11 hade ställt klockan på 04.50 för att fixa morsdag frukost!
Maken är borta hela dagen idag så jag fixade lite morsdag lunch åt mig och barnen, vi grillade lättrökt fläskkarre och kyckling, till det så ahde vi potatis,morötter och tomatsallad...jag gjorde en chilisås också, med yougurt,kokosmjölk och färsk chili...plus en massa kryddor.

Efterrätten ser ut som rena barnmaten med den är jättegod! det är jasminris som är kokt länge med kokosmjölk, jag blandade i lite matlagningsgrädde och florsocker...sedan formade jag små biffar och lät kallna...till det hade vi färsk frukt och en pure gjord på fryst banan,mango och hallon...vi gjorde massor...och allt gick åt! den enda som inte blev stormförtjust var nog Saga...
Själv åt jag två portioner så nu rullar jag fram tills imorgon :-D



Nu ska kaffet bara göra sitt innan jag packar in de 6 i bilen, de stora ska skjutsas till sin pappa och vi andra ska vidare till Nickis på barnkalas, får se om vi hinner en sväng på Ikea också?
Hoppas att alla mammor får en underbar dag, det kommer jag att ha!

fredag 28 maj 2010

Fredag!

Kokade sushiris imorse och bjöd maken på favvolunchen :) tack o lov så älskar båda två sushi..idag så körde vi wasabirace på slutet och kollade vilken som klarade mest :-D
Ansiktena blev röda,snoret rann...ögonen tårades och ungarna skrattade...en helt vanlig sushimåltid med andra ord.
På eftermiddagen packade jag in de 6 barnen och åkte för att handla...och herrejösses så stressade folk var på maxi...

I helgen blir det kalas...både barn och vuxenkalas...sedan är det ju mammor som ska firas! det mest spännande idag är att äggen ligger i kläckaren! åh vad spännande det blir :)
Trevlig helg allesammans!

torsdag 27 maj 2010

Gav upp

Jag är en envis rackare, ger väldigt sällan upp...maken kallar mig sin envisa rödstrumpa (vad han nu menar med det..?)
Men nu är jag besegrad...jag gav upp...efter veckors svett o slit...men jag insåg mina begränsningar, jag gillar inte känslan av att vara begränsad eftersom jag vill lära mig nya saker.
Men i just detta fall stämmer ordspråket "man kan inte lära gamla hundar sitta"...det gäller hemsidan, det har tagit mig x antal veckor att bara lyckas fixa domän och webbhotell...förstår ni hur min datakunskap är då? (nej justde...man får inte skriva data har jag hört,det ska stå datorkunskap...annars startar folk grupper på FB om sånna som mig :-D )
Men då är jag så ypperligt glad att det finns människor som är väldigt bra på sånt...sånna som mitt ex, han är en naturbegåvning när det gäller datorer!
Så där var jag ikväll, hos exet med sambo...han fixar hemsidan och hans sambo fick jag hembakt och supergott bröd av! jag önskar att alla med ex hade det som jag har det...de är två personer i vårat liv som betyder mycket för oss, och för barnen är det toppen att ha 4 föräldrar som bryr sig om dem! (och för oss vuxna är det skönt att vara 4 stycken som kan hålla koll på ev. tonårsfasoner)
Nu är det bara en kopp kaffe och en skiva mumsigt bröd som gäller innan sängdags...och klura på var man kan köpa silkespapper? om man nu inte vill åka ner på stan till uppsala färg...det lockar inte med 4 småbarn och miljoner hyllor med smågrejser på...nej...en redig stormarknad med kundvagnar så man kan packa i knoddsen är min melodi :)

onsdag 26 maj 2010

Dagens bästa

Här är middagen, grillat kött,grillad halloumi,ungstekta potatisklyftor och rotfrukter,blandad sallad till det och 3 sorters såser...tzaziki,jalapenosås och grillsås m tomater!
Det var ruggigt gott och tallriken ovan är min...jag tog en portion till...fördelen av att träna, jag kan äta hur mycket som helst!
Makens tallrik var lite blygsammare...jag skulle svälta ihjäl om jag åt så lite som honom :)

Dagens vända på maxi resulterade i 9 matkassar...ändå köptes varken välling eller blöjor, men kalaset slutade på 3000 kr ändå..



Världens bästa barn...jag säger det igen...jag har världens bästa barn! det var rena drömmen att handla idag eftersom tonåringarna var med, den ena hade dagsverke och den andra började 12 idag så både var med...gick som på räls!
Både Theodor och Lilly satt som ljus i vagnarna och Saga hjälpte till...trots urtråkig shopping 2 timmar med resa så höll alla humörena på topp! inget skrik...inget gnäll och inget tjat på affären...världsrekord?




Men att storhandla är utmattande..de här två grynen slockande direkt i bilen på väg hem...den ena tonåringen skjutsades till bussen, den andra åkte med hem och hjälpte till att packa in...vad har jag gjort för att få så här underbara barn? visst kan de busa och bråka med varandra..men då slår jag bara dövörat till och minns sånna här bra dagar :)


Bra vänner

Sånna är fantastiska att ha...idag så var jag iväg med 5 av de 6 barnen och storhandlade...rusade igenom affären med stressklockan tickandes (jag ska inte handla hungrig...så är det bara).
Kommer till kassan och det blir avstämning...kassörskan blev nog mera trött än jag då det var veckohandlingen på 2 fulla vagnar,9 kassar a´la 3000 kr...
Sedan vägsnigel på vägen hem...kommer hem och en kompis ringer och frågar om hon kan titta förbi? javisst säger jag men stå ut med röran...
Börjar plocka ur allt, kompisen kommer...kommer då på att barn nr 6 ska hämtas inom 10 minuter:=0
Kompisen som knappt kommit innanför dörren säger bara " men du anna...vart ska hon hämtas? jag åker!"
Kompisen åker milen för att hämta barnet...kommer tillbaka lagom för att tala om att hon ska vidare på jobb men hinner några minuters prat, för mig som hade behövt stuva in alla hungriga barn i bilen igen för att hämta var den hjälpen ovärderlig...fy faen vad du är bra att ha Nilla...love you!

Regniga dagar..

Taxar har funnits i mitt liv både som barn och vuxen, farmor o farfar hade taxar fast det var korthår och mina är långhår, taxen på bilden var en ytterst snäll om än något hmm...osmart tax..han blev rätt gammal ca 15-16 år och hette Laban, farmor målade av honom och nu hänger han i köket hos mig.
Jag gillar ju taxprylar :) och den här muggen fick jag av mina föräldrar efter de hade varit i Estland...den har en självklar plats på hyllan i mitt kök!

Dagen började med regn och blåst...och knappt något mjukt bröd! hjälp...det hade jag missat...så det blev till att göra lite nyttigare bakpulverbröd på havregryn,lantbrödsmjöl,solrosfrön och lite vete...som lite grövre scones..de blev helt ok och fick vila ut lite i skålen som min farmor gjorde under sin tid på keramikverkstaden där hon jobbade.


Fängelset är utan fånge! i den stora gjutjärnsbollen som hänger i köket är det tomt...den hänger i ett hörn och vill man ta livet av en blomma så är det här en självklar plats! funderar på en konstgjord...även om jag inte gillar sånna.





Den regniga dagen är lika med bakdag här...barnen fick en playdoo deg att knåda med, det blev en massa fågelungar och fågelbon :)




Saga kavlade för glatta livet! senare på dagen så blev det en mjuk pepparkaka också ...ska man baka så ska man! dagen blev ganska lång och jag var tvungen att klura på en hel del...hjärnan går på lågvarv efter månader av total sömnbrist...3-5 timmars sömn per natt ger en rätt så trög hjärna :-D men det är väl som det ska vara med många småbarn?



måndag 24 maj 2010

Det går för fort!

Allt har fullkomligt exploderat i trädgården de senaste dagarna..man hinner knappt njuta av allt innan det har blommat ut...vårat lärkträd är så stort och vackert...barnen älskar att sitta under trädet på sin utkikssten :)
Det gamla äppelträdet hade bara knoppar för någon dag sedan...snart har det blommat ut...men det doftar underbart!


Tulpanerna runt det nyaste äppelträdet sjunger på sista versen..


Vår underbara kiwi som vi fick på bröllopsdagen...förra året bar den äntligen frukt!



Jag älskar tulpaner..märks det? allt går så fort...plötsligt är sommaren här och som vanligt undrar jag om vi ska hinna med allt vi vill i sommar? och innan man vet ordet av så är hösten här..och med hösten blir det nya tider här hemma då hemmafrun sedan flera år börjar jobba!
Men det blir nog bra...det mesta brukar ju ordna sig :)



Snart kalas igen :)

Med många familjemedlemmar så blir det många kalas, och många tårtor :) alla barnen får välja vad de vill ha för tårta när de fyller..Theodors val var ganska självklart..han älskar bilar!
Namnet Theodor betyder "Guds gåva" och det är han sannerligen...egentligen borde alla våra 6 barn heta Theodor...för alla är helt fantastiska!
Midsommar så bakar vi också tårta, det brukar bli den här varianten...och om bara några få veckor fyller en av tonåringarna år...och jag som älskar att baka längtar :)

Alltså det här är en av mina favvobilder på Saga, hon var 2 år på bilden och åt plättar med blåbärsylt :-D vi har sån himla tur med morföräldrar som älskar att plocka bär och sylta...vi får stora burkar med lingon och blåbärsylt varje år, samt torkade kantareller i stooora byttor så vi klarar oss hela året på sylt och svamp från de jämtländska fjällen.


söndag 23 maj 2010

Bra slut på veckan!

Vaknade till ett strilande regn och när kaffebryggaren laddades och jag blickade ut över gården så ser jag att all tvätt från gårdagen var kvar ute..ja då blir det ju ordentligt genomsköljt iallafall :)
Hade tänkt att baka rulltårta på morgonen eftersom jag hittat ett spännande recept på en ganska "lätt" rulltårta med kesella vanilj...men bakplåtspappret var slut och att fråga grannen (svärisarna) just vid 6-bläcket på morgonen skulle kanske vara lite väl ambitiöst?
Vi skrotade på här jag och barnen, väckte maken lite senare och tog en kaffe med honom..sedan gick jag,Ronja och Saga upp till grannen nån km härifrån och tittade på nakna karlar!
De var hur söta som helst, jag pratar alltså om de nyklippta alpackorna :)
Vi blev bjudna på kaffe m bulle och en massa gos med de underbart söta kattungarna, jag har nog aldrig sett riktigt små ragdollkissar!
Traskade sedan hem igen och fixade snabblunch, maken skjutsade Ronja på kalas i grannbyn och när hon kom hem sedan så bakade vi rulltårtan m pepparkakskryddning..jag är ju en juloman..
Fick jag välja så skulle vi ha jul året om :-D det doftade härligt av jul i hela huset.
Det skulle vara frysta lingon i vilka jag inte hade hemma..men det gick utmärkt med frysta röda vinbär också!
Till kvällsmat så blev det riktig mat till barnen och "fuskmat" till mig och maken...hade gjort en stor sats gubbröra eftersom jag skulle bjuda svärisarna, det blev över till oss också...så middagen blev rabarberkräm m mjölk,mackor i rader m gubbröra...och rulltårta m soyagrädde till efterrätt...en riktig söndagsmiddag :-D
Ni som har små barn vet hur det kan bli i köket mellan varven...inget undantag här...Lilly fick i ett obevakat ögonblick tag på byttan med anjovis...hällde ut all spad på sig och golvet och käre värld vad hon doftade mumma efter .
Medans jag städar upp röran efter henne så sätter hon fart in i vardagsrummet och hinner ta med sig ett fat m rulltårta som smulas/kletas in i soffan..tack o amen för skinnsoffa!
Men nu är barnen duschade och nattade...disken och crosstrainern väntar tålmodigt på min närvaro :)

lördag 22 maj 2010

En sån där dag..

Idag var en sån där dag som jag hade en massa planer på att få saker gjorda här hemma...men med det här underbara vädret så blev det inte mycket gjort :) men när jag tänker efter så har jag tvättat 3 maskiner,plockat i och ur diskmaskinen 3 gånger,grillat en massa gott till lunch...bjudit svärmis på kaffe,planterat några jordgubbsplantor och plockat i vanlig ordning...ja...storhandlat också :) så lite har ju blivit gjort...förutom att njutit av barn och sol hela dagen!
Ronja hade lite pengar som tandfeén lämnat...för de köpte hon en riktig prinsessutstyrsel..örhängena syns inte riktigt...inte klokt vilka fina ädelstenar man kan få för 29 kr :-D

En suddig Anna som hade planerat (och inhandlat till) göra sushi, som är superlätt att göra..men tar tid, och i denna värmen så ville jag inte stå i köket och pilla rå fisk i en timme så det blev hämtsushi :) väääldigt gott!


Vad säger man? denna lilla smutsgroda vid namn Lilly har en vilja av stål...men ögon som kan smälta den tuffaste, vi är så glada över att ha henne...tänk om det hade gått vägen för den andra i magen också? oh my lord ...hur slitna hade vi inte varit då?
Alla våra barn är fantastiska och unika på sina egna vis och det är en ren glädje att få följa dem här i livet...tänk...vår äldsta blir 17 år i December! visst är det jättekonstigt? för jag är väl inte mer än 29?
Hoppas att alla haft en lika underbar dag som oss idag!



fredag 21 maj 2010

Aldrig mer promma..

Jag gillar att gå, älskar att ta en långprommis men efter denna dagen har jag ändrat uppfattning...skulle lämna in bilen för provtryckning av AC´n direkt på morgonen och fixade frulle till barnen,duschade och åkte..plättlätt.
Kommer till bilfirman och trodde i min lilla värld att de skulle provtrycka på en gång men si AC´killarna skulle komma klockan 08...så då tänkte jag ta en prommis bort till vårdcentralen för att lämna ett prov, det var drop-in mellan 8-9 och börjar den långa färden..som visar sig vara längre än jag trott.
Alla som känner mig vet att om man slår upp sämst lokalsinne i ordboken så står mitt namn där..jag inser att jag har tagit en grym omväg..jaja...det är fint för benen!
Kommer in på VC efter en rask prommis på nästan en timme..sätter mig i väntrummet..och alla som prommat riktigt hårt och dessutom i blåst vet vad som händer när man sätter sig ner i ett väntrum utan luftkonditionering..svetten rinner!
Det rann på ryggen,i ansiktet och under de små skinnpåsar som ska kallas tuttar...alla andra trodde säkert att jag var nervös :-D
Fick vänta nästan 45 minuter innan det var dags att lämna en prov från min sladdriga kropp..väl ute därifrån så börjar prommisen tillbaka...som visserligen blir lite kortare då jag fått kläm på vilken väg jag ska ta..kommer fram till bilfirman där de tittar förvånat på mig? jahaja...den ska provtryckas ett par timmar till...rullgardin! och jag bannar telenorpojken som glömde lägga in min kod så att jag inte kunnat låsa upp mobilen...fast jag bannar mest mig själv som inte faxat in en underskrift...då hade jag kanske haft mobil nu.
Börjar försöka lokalisera en busshållplats...en prommis till på ca 20 minuter och på slutet gör sig fogarna sig påminda...de sista 500 meterna hugger det som knivar i höfterna för varje steg jag tar och i min vilda fantasi så drömmer jag om att någon bekanting kör förbi och bara "men hej där! ska´ru ha skjuts?"
Ingen kommer och räddar mig utan det är bara att knata på...20 meter innan hållplatsen så susar MIN buss förbi..så det blir att snällt vänta 20 minuter på nästa.
En kvinna går förbi och tittar lite extra länge på mig...jag undrar varför? inser att jag har på mina smalbrallor...de jag ser väldigt smal uti..har ett linne med lite coola tryck på..och med armarna synliga så syns flera av tatueringarna, dessutom så har jag fortfarande ett stort blåmärke som börjar skifta i grönt nära armvecket, efter att ha fått en spontan tromboflebit..
Och precis då inser jag att jag måste se ut som crackare,pundare,silspån,knarkskalle...smal,tatuerad och blåmärken i armveck...jag sliter raskt fram ett nummer av året runt och börjar hysteriskt läsa recept! önskar att jag hade haft en skylt att hänga på bröstet "pryd 6-barnsmamma som älskar att laga mat, gärna ekologiskt! har aldrig testat droger" men då kommer bussen...jag älskade bussen i det ögonblicket.
Väl hemma så blev det en stor tallrik rabarberkräm m. vaniljsmak,ett gäng mackor och kokta ägg med snuskigt mycket kaviar på :)

torsdag 20 maj 2010

Ännu en "doftande" dag i solen

På morgonen fick jag fart först efter 3 koppar kaffe! jag och Saga städade hennes o Ronjas rum...välbehövligt! det blev en tidig lunch, kokt potatis med skinka och ägg...en perfekt lantislunch :) ute luktar det fortfarande..hmm...aromatiskt :-D bönderna sprider lite mojsigojs på åkrarna..bilden ovan visar kvällens middag...förrätt blev knäckemackor med sallad och gubbröra! just gubbröra smakar verkligen sommar!
Varmrätten blev hemmagjort mos m massor av kryddor,färsdolmar m. lök,anjovis och senap...och en whiskeysås till det...andra har svårt att äta varma dagar, jag är tvärtom...kan äta hur mycket som helst :)
Det blommar så vackert i backen uppe vid badtunnan! man blir sugen på att elda lite och ta sig ett kvällsdopp :)

Sånt här blir mammahjärtat lycklig av...man ser ofta de fyra små sitta tillsammans i sandlådan och leka..bäst att njuta varenda sekund nu!



Just kombon solsalva-sandlåda-klia-i-ögat är ingen hit..denna lilla sandtjej är dock duschad och fin nu i spjälsängen :)



Glömde en av mina gamla favvosar häromdagen, denna "tavla" är nån form av stentavla...väger flera ton, minst! sitter upp med flera ordentliga grejser..den kommer också från farmor o farfar som jag tror i sin tur hade fått den av min pappa när han var till sjöss...äh, nu blev jag osäker...ska fråga pappsen nästa gång!




Så här nöjd var Saga när vi fixade efterrätten idag...jag blev inspirerad och påmind av en vän om en busenkel efterrätt...frysta mixade bananer med kokos och kakao...hur gott som helst!





Ronja skulle ju visa gluggen...ja just DEN gluggen :-D hon är hur stolt som helst över det stora hålet i fram, men det hamnade inte på kort den här gången..
Nu stundar lite samkväm med disken i köket..men efter det så blir det nog lite choklad och crosstrainer!





onsdag 19 maj 2010

Blommor och rabarber!

Vilken dag! vilken värme! och vilket fantastiskt humör man blir på av solen :) idag har vi roat oss kungligt genom att sitta längst ut på gräsmattan och tittat på när bonden spritt gödsel på åkern mittöver...barnen kallar den för bajstraktorn! ja...kul hade vi iallafall!
På vintern hänger här en julkrans....nu har jag bestämt att det är sommar och då åker sommarkransen fram!


För några år sedan fick jag något som skulle vara en dillpion...men...jag är tveksam? men en pion är det alla gånger och vacker är den när den blommar!

Våra underbara minikiwisar har kommit! förra året var det första som vi fick riktiga kiwisar! de var stora som vindruvor och underbart söta...men det krävdes att vi köpte ännu en planta...vindruvorna som sitter runt hörnet längtar vi också efter...de var jättegoda förra året!




De här säger min svärmor att de är ogräs...men skitsamma! jag gillar mitt ogräs :)




Överallt blommar det, det har fullkomligt exploderat de senaste dagarna...är överlycklig att jag får vara hemma och bara njuta av allt...man ser nästan när det växer.





Nu är äppelblommen på gång!






Jag bara älskar tulpaner...så de finns överallt i trädgården.







Teddan blev sugen på rabarberkräm...vi plockade ett gäng rabarber!








Tjejerna klippte rabarbern i bitar och jag kokade med lite socker,kanel och en halv vaniljstång...det blev smaskens som mellanmål! fler sånna här dagar tack :)








Gammalt o nytt!

Jag gillar gamla saker (det gör uppenbarligen min man också...eftersom han är gift med mig) den här ängeln fick jag av min make...man borde kanske sätta på honom ett par kallingar? ja inte maken alltså...ängeln :) ser ut som om han kör bil ser jag nu..
Masken var alla rädda för som barn...den hängde hos min farmor o farfar och jag älskade den! när jag tittar på den så hör jag fortfarande ljudet av farmors moraklockor :)

Flaskan är en present som jag fick för en evighet sedan...min fd svärmor jobbade i det forna jugoslavien när det härjade som värst där...hon besökte en fabrik som gjorde den här spriten? i flaskan är det ett ekkors..bara några veckor senare sprängdes fabriken och inget blev kvar...så denna flaska är jag rädd om!



Idag passade vi på att pyssla lite inne på fm, här limmar Ronja en fin teckning på kartong som ska bli ett pussel!



Lilly går i mammas fotspår :-D när jag vände ryggen till så skulle hon också röra i fiskgrytan! idag blev det pizzafisk gjord på torsk tillsammans med pasta och hembakt bröd! det var mumma!




Ronja är jätteduktig på att hjälpa till :) mellan varven duktigare än en av de äldsta...som skulle laga mat och rörde med min slickepott i stekpannan! hon undrade varför den blev mindre och mindre...vad säger man? blondes have more fun? f´låt Rebekka...du vet att mamma älskar dig hur mycket som helst va?






Här är pizzafisken...ser ut som skit men smakade gudomligt! nu är vi laddade för en eftermiddag ute innan regnet kommer...hönsen ska gullas och gräsmattan klippas!






Jajustde....måste bara visa makens fina bygge! han byggde som sagt en äggkläckningsmaskin av en gammal kylväska! nu håller den rätt luftfuktighet och temp...halleluja!
Igår beställde vi lite Isbar ägg...de är gröna! hur coolt som helst :-D